Underhållning för barn

Göra egen skuggteater

Visst är det härligt att det ibland krävs så otroligt små insatser och medel för att kunna underhålla ett barn under en hel dag. Idag är det många föräldrar som känner otroligt stora krav på modern underhållning i form av teknik och det är inte ovanligt att man glömmer bort de enkla, men ack så roliga, sätten att ha kul tillsammans.

Något som idag sällan ses till vardags är skuggteater. Detta är en mycket rolig aktivitet och form av underhållning som man kan utföra tillsammans med sitt barn. Materialet är sällan kostsamt och ibland kanske man till och med kan använda sig av saker som man redan har hemma. En gammal flyttkartong blir snabbt en riktigt bra dockteater och genom att använda sig av vanlig vitt papper och en lampa så har kartongen förvandlats till en perfekt scen för skuggor att dansa på.

När ni skapar tillsammans så stärks inte bara bandet er emellan, utan ni får även möjlighet att utvecklas ihop och fantisera ihop en saga. Här har ni så fritt spelutrymme som bara är möjligt och kan välja mellan olika karaktärer, figurer, byggnader, fordon eller vad helst ni önskar. Det är rekommenderat att man använder sig av en hårdare kartong för figurerna. Anledningen till detta är att figurerna ska kunna stå stadigt, men även för att de ska bli en ordentlig skugga. Figurerna sätter ni sedan fast på blompinnar, grillpinnar eller vilken annan träslev som ni har hemma och därefter är det bara att komma igång med teatern.

Beroende på barnets eget intresse och ålder kan man anpassa skuggteatern efter detta. Om man vill kan man lägga ner mycket tid på att skapa en teater som barnet kan använda sig av flera gånger och t.ex. ha uppställd i sitt rum, men man kan även använda vilken enkel kartong som helst och sedan återvinna kartongen efter dagens lekstund. Vill man göra det förstnämnda kan det vara bra att göra teatern så stabil som möjligt och att tänka på att det ska kunna få plats en människa under själva öppningen på teatern. Även om detta är en liten människa, ett barn det vill säga, så krävs det ändå en relativt stor kartong (eller flera ihopsatta) för att man ska kunna lyckas och få ett snyggt resultat.

bard