Underhållning för barn

Gör egen leklera

Med små enkla medel kommer man långt och ibland kan man lyckas underhålla sina barn med saker från det egna köket. Något som är och alltid varit mycket populärt för barn är att leka med lera. Idag finns det mängder med olika typer av leklera att välja mellan, men vill eller kan man inte köpa kan man faktiskt göra sin lera själv.

Generellt sett kan man säga att det finns två olika typer av lera som man kan tillverka. Den ena är den traditionella trolldegen som går att torka och sedan måla och den andra är en typ av lera som faktiskt aldrig torkar, så länge du förvarar den i en plastpåse eller en burk med lock.

För att tillverka den sistnämnda leran behöver du bara några få ingredienser. Vissa av dessa har du troligtvis redan hemma, medan några få kan behöva köpas in.

Recept

4 dl mjöl

2 matskedar citronsyra

2 dl salt

2 matskedar olja

5 dl kokande vatten

Börja med att blanda ihop alla torra ingredienser i en ordentlig burk där du har möjlighet att knåda ihop degen. Blanda olja, vatten och karamellfärg i en burk på sidan om. Häll över vätskan i burken med torra ingredienser och knåda ordentligt. Leran är nu klar.

bard