Underhållning för barn

Konserter och evenemang

Precis som vuxna har barn sina idoler. Det kanske inte alltid är den vanligaste typ av idol i form av en artist, även om detta är vanligt förekommande. Det kan vara en karaktär, en förebild eller någon offentlig person som barnet ser upp till och gärna vill se eller höra mer av.

I Sverige anordnas det ständigt konserter och evenemang för barn där barnet har möjlighet att få träffa eller se sin idol. På många arenor samlas artister från olika delar av landet för att uppträda, men vill barnet gå på en konsert gäller det att man som förälder är noga med att kolla upp regler och eventuella åldersgränser. Det är nämligen inte ovanligt att vissa konserter kan bli stökiga eller väldigt trånga och därför är det otroligt viktigt att man följer de riktlinjer som har satts ut.

På vissa evenemang är dock alla välkomna, även om man så fortfarande ligger i vagn och inte lärt sig gå eller tala ännu. Den kända draken från barnprogrammet Bolibompa brukar med jämna mellanrum kunna befinna sig på olika platser, t.ex. gallerior, för att träffa barn och dansa den välkända drakdansen tillsammans. Även karaktärer från Babblarna eller t.ex. sagofigurer från Astrid Lindgrens sagor går att hälsa på, men i dessa fall brukar det vara på lite större evenemang i form av en föreställning eller teater.

Även om det kan låta kostsamt så är det inte alla konserter eller föreställningar som är dyra. Sanningen är att det faktiskt finns en hel del saker som är helt gratis. Har barnet en stor idol, t.ex. Markus och Martinus eller Ariana Grande behöver man naturligtvis se till att boka biljetter i god tid. Detta är två konserter som blivit kända för att bli utsålda inom bara några minuter efter att biljetterna har släppts och många föräldrar kämpar i dagar med att lyckas få tag på någon biljett. Glöm inte bort att ljudet på en konsert oftast är mycket högt och sällan anpassat efter barn, även om målgruppen är barn. Ta gärna med öronskydd om ljudet skulle bli för högt och glöm inte bort att planera in tid för mat och dryck. Oavsett hur gammalt barnet är, är det få som lyckas hålla ett bra humör på tom mage. Där föreställningar och konserter äger rum brukar det dock vara väldigt vanligt att det finns någon restaurang eller butik där man kan köpa mat eller snacks.

Planerar du att köpa biljetter till en konsert eller ett evenemang till ditt/dina barn behöver du som förälder komma ihåg att det är du som har huvudansvaret. Unga och barn bör inte släppas iväg själva, eftersom det är lätt att komma bort eller inte hitta rätt i de stora folkmassorna.

bard