Liseberg, då och nu
Liseberg är som de flesta redan vet en nöjespark i Göteborg. Här kan du läsa mer om nöjesparkens historia och dess framtidsplaner.
Historia och kuriosa
Liseberg har inte alltid varit en plats för nöjen av olika slag, även om man kanske kan tro det. Marken har haft några olika ägare genom tiderna och namnet antas komma från en av ägarna som kallade ägorna för ”Lisas berg” efter sin fru. Men, här fokuserar vi på det som hände efter 1923. Göteborgs stad har ägt marken sedan 1908, dock var det först i samband med stadens 300-årsjubileum som nöjesparken byggdes. Nöjesparken stod klar i maj 1923 och var tänkt som en tillfällig del av firandet kring jubileet. Fast, på bara en månad drog parken till sig 800.000 besökare och då beslutades det ganska omgående att parken skulle bli ett permanent nöjesfält. Sedan dess har parken bara vuxit och vuxit både i omfattning och omsättning.
Några historiska nedslag är bland annat att den rosa entrén med tornet, förlagan till entrén vi känner igen idag byggdes först inför säsongsöppningen 1929. Och den entré vi ser idag med två torn stod klar 1938 och den har bara renoverats en gång sedan dess, på 80-talet. Mellan åren 1936-1962 fanns det även möjlighet att bada i nöjesparken, Lisebergsbadet tömdes dock 1956. Men, nu finns det återigen blöta planer som ni kan läsa om längre ner. Andra kuriosa som är väl värda att nämnas är att det under 50-talet sändes TV från konserthallen på Liseberg, samma konserthall brann ner 1973, samma år som det omåttligt populära Flume ride invigdes. Lisebergskaninen som många idag förknippar med Liseberg och som dessutom finns avbildat i det trafikljus precis utanför nöjesparken uppkom först på 80-talet. Under 90-talet och 2000-talet har parken bara blivit större, attraktionerna ännu fler och år 2000 hade Liseberg öppet över julhelgen för första gången. Numera har parken öppet april-oktober, slutet på oktober-november och hela december.
Idag kan man göra allt möjligt på Liseberg, allt ifrån konferens, till firanden av olika slag. Både kalas för vuxna och barn arrangeras ofta på Liseberg. Om du vill ha andra tips och idéer till ditt barnkalas kan du kolla här för mer om kalas också.
Framtidsplaner och förhoppningar
Liseberg fortsätter att expandera och utvecklas. En framtidsplan som det debatteras om i dagsläget är vattenlandet som aktiebolaget Liseberg vill bygga som jubileumsprojekt. En annan möjlig framtidsplan är ett upplevelsecentrum, i ett samarbete med Volvo. Det verkar inte som om det någonsin kommer att sluta utvecklas och genomgå förändringar. Ändå kan man fortfarande uppleva historiens vingslag runt om i parken. Både via äldre byggnader och attraktioner som har hängt med länge, men också genom utställningar av olika slag som arrangeras exempelvis i museet Evert Taubes Värld.