Underhållning för barn

Kommer Virtual Reality någonsin använda alla sinnen?

Vi har tidigare i den här bloggen skrivit om olika sätt att underhålla sig själv på och landade i att det bästa i många fall är att gå tillbaka till någonting enklare. Att spendera tid i naturen, äta middag med kompisarna o.s.v. I rakt motsatt ände av det spektrumet hittar vi virtual reality. Tekniken har funnits ett bra tag vid det här laget men det är först under de senaste 2-3 åren som vi börjar skönja en utveckling där VR inom kort kan vara en teknik som alla har tillgång till. I det här inlägget ska vi dock spekulera en del om framtiden. Det vill säga, kommer VR-tekniken någon gång kunna ge oss upplevelser som involverar alla våra sinnen?

Dyr teknik som blir allt billigare

VR är fortfarande en relativt dyr teknik, iallafall så länge du är ute efter de mest sofistikerade VR-upplevelserna. Ett billigare, men ändå rätt fint vis, att uppleva VR på är att använda sig av så kallade VR-glasögon för mobiltelefonen. Du köper då ett par VR-glasögon som fungerar som ett slags hållare för din mobil och den fungerar sedan som skärm. VR-glasögon och andra delar och reservdelar till din mobil (både Android och iPhone) kan du hitta hos teknikdelar – ett prisvärt alternativ med snabb frakt och möjlighet att delbetala via Klarna.

Kommer VR omfatta alla sinnen? Kanske

Frågan om VR någon gång kommer att kunna integrera alla våra sinnen kan verka absurd. Många skulle nog spontant utbrista att det är omöjligt. Hur ska man till exempel kunna simulera en lukt? Frågan är också om det är någonting som verkligen är önskvärt. Faktum är dock att det är en ganska svår fråga att besvara. Lukt- och smaksinne är svårast att simulera och vi får lämna dem därhän för tillfället. Däremot finns det ganska goda förutsättningar för att vi någon gång i framtiden kommer att klara av att simulera olika typer av kinetiska upplevelser. Företaget som ligger närmast till hands just nu för att utveckla en teknik med den här kapaciteten är Neuralink. Idén då är att man genom att koppla in elektroder på huvudet ska kunna stimulera det center i hjärnan som aktiveras när kroppen utsätts för olika typer av påfrestningar. Det finns dock de som menar att det här är omöjligt utan att koppla in sig direkt till själva nervändarna – men det återstår att se.

Så vad krävs för att uppnå den här typen av VR-upplevelser? Forskning pågår men det är fortfarande en bra bit kvar innan vi förstår det mänskliga nervsystemet till den grad som krävs. Förutom det kan vi också anta att vi inte har datorer som är tillräckligt kraftfulla för tillfället. Att föra över känslointryck kräver massiva mängder data.

bard