Underhållning för barn

Underhållning måste innehålla dramatik

Människan behöver bröd och skådespel och det visste man visste redan under antiken. En särskild arena, Colosseum, byggdes för att befolkningen i Rom skulle kunna underhållas med djurkapplöpningar, gladiatormatcher och uppvisningar på sin fritid. Det kunde ibland gå hett till på Colosseum, och vid vissa evenemang dog det 100-tals vilda djur. Gladiatorerna var som attraktiva idrottsstjärnor:https://www.aftonbladet.se/nojesbladet/film/a/zGvW89/trivsamt-men-inte-revolutionerande-om-vad-som-kravs-for-att-bli-idrott och ibland kunde en viril gladiator bli älskare åt någon aristokratisk dam, som andäktigt följde tvekamperna från läktaren. Djuren förvarades i stora tunnlar under byggnaden och det krävdes en hel del logistik för att kunna koordinera föreställningen. Det arrangerades också sjöslag, då hela arenagolvet fylldes med vatten.

Den nya flugan

Den snabbast växande sporten i världen är MMA (Mixed Martial Arts). Publiken underhålls av två utövare som prövar att få övertaget genom att såväl sparka, boxa och brottas. Naturligtvis har en sådan sport allt vad som krävs av dramatik för att kunna trollbinda en publik. UFC-mästerskap har hållits i alla världsdelar. Sporten utövas av såväl kvinnor som män, och den har flera viktklasser. Den lättaste klassen kallas atomvikt och är enbart för kvinnor. Personer som ställer upp i denna viktklass får inte väga mer än 48 kilo.

UFC-mästerskapen är anpassade efter TV-formatet och det behövs stora ljud- och ljusanläggningar när matcherna ska avgöras.

Alla älskar en fighter

När svensken The Mauler skulle försvara världsmästartiteln i Stockholm var Tele2-arenan utsåld. De månghövdade publiken som kommit för att se sin idol blev dock snopna eftersom matchen tog slut redan efter en minut. The Mauler gav Anthony Johnson ett finger i ögat i början av matchen och det skulle han inte ha gjort. Amerikan gictikk på på offensiven och en omtumlad Alexander Gustafsson föll i golvet medans Johnson fortsatte mata slag. Domaren stoppade tillslut matchen. Kritikerna till MMA menar att det egentligen bara handlar om ett barslagsmål mellan två halvnakna män. men utövare som Simon Sköld, även kallad ”The Anaconda”, anser att de som inte tycker om sporten, helt enkelt inte förstått reglerna.

bard