Underhållning för barn

10 musikfestivaler i Europa

För musikälskaren finns det nästan inget bättre än att uppleva artisterna live. Det ger en extra kick att få se sina favoritgrupper eller singer/songwriters framträda bara några meter bort i bästa fall. Musikfestivaler ger en extra dimension till musikupplevelsen. Där kan man få chansen att lyssna till och se mängder av band och musiker under en begränsad tid. Det finns massor av festivaler i Europa att besöka, speciellt under sommarmånaderna. De kan vara helt nischade mot en speciell musikgenre eller bredare tillställningar där man får möjlighet att lyssna på en massa olika sorters musik utanför sin egen komfortzon.

Jazzfestivaler är numera ett mycket vanligt inslag i festivalbuketten, nästan varje större ort verkar ha sin egen lilla jazzfestival. Det finns hårdrocksfestivaler, världsmusikdito och elektro/dance-musikfestivaler bland mycket mer. Här nedan listas några av de mer namnkunniga europeiska festivalerna utan någon som helst inbördes rangordning, eftersom en sådan ändå är upp till vederbörandes tycke och smak:

 

  • Tomorrowland – Boom, Belgien. Detta är en elektronisk dansmusikfestival. Varje år har olika teman. Den startade 2005 och är nu en av världens största för dansmusik. Den äger rum under de två första helgerna i juli.
  • Creamfields – Daresbury, England. Detta är också en festival för elektronisk dansmusik med DJ´s och live artister. Startade 1998. Sista helgen i augusti.
  • Primavera Sound – Barcelona, Spanien. Detta är en mycket blandad festival med många genrer representerade. Men festivalen för alltid fram det senaste inom indie- och alternativmusikscenen. Startade 2001. Arrangeras i månadsskiftet maj-juni.
  • Rock am Ring och Rock im Park – Mendig och Nürnberg, Tyskland. Detta är systerfestivaler som bokar samma artister. De spelar en dag på varje festival. Detta är en av de främsta festivalerna i Europa för alternativ rock, heavy metal och punkrock. Startade 1985. Hålls en helg i början på juni.
  • Isle of Wight Festival – Newport, England. Detta är en legendarisk festival som ofta har legendariska artister som huvudattraktion. Den arrangerades 1968-1970, men återupplivades 2002 och har kört sedan dess. Inriktad på rock och pop. Spelas oftast en av mittenhelgerna i juni.
  • Ultra Europe – Kroatien. Detta är återigen en elektronisk dansmusikfestival. Den är en del av expansionen av konceptet Ultra Music Festivals till ett tjugotal länder från ursprunget i Miami 1999. Mitten av juli.
  • Defqon.1 Festival – Flevoland, Nederländerna. Denna festival är mest inriktad på hardcore techno, hard house och hard trance. Hålls oftast vid midsommarhelgen i juni.
  • Sziget Festival – Budapest, Ungern. Detta är en bred festival med världsrykte. Alla musikgenrer kan höras, utom möjligen elektronisk dansmusik. Arrangeras sedan 1993 andra helgen i augusti.
  • Wireless Festival – London, England. Denna festival har också stor bredd på artister men en extra vurm för alternativ musik. Arrangeras sedan 2005 i början på juli.
  • EXIT Festival – Novi Sad, Serbien. Denna festival brukar framhållas som en av de bättre i Europa. Det är en bred festival med många olika genrer representerade. Arrangeras sedan 2000 under fyra dagar. Börjar första torsdagen i juli.

Detta var bara lite tips på festivaler som ligger ganska nära oss. Det finns som sagt hur många festivaler som helst att upptäcka där ute. Det finns ju annat än minigolf som tur är.

bard