Shower och event

Fyrverkerier

Fyrverkerier kan verkligen vara underhållande att titta på. De flesta fyrverkerierna nuförtiden utnyttjar en kombination av fyra effekter. Dessa består av ljus, ljud, rök och olika former av konfetti. De professionella pyroteknikerna som arrangerar stora publika fyrverkerier kan få fram fantastiska skapelser. Det är bara fantasin och budgeten som sätter gränser för vad de kan åstadkomma på natthimlen.

Redan för så länge sedan som på 800-talet använde man sig av fyrverkerier i Kina för att skrämma bort onda andar. Krutet hade uppfunnits i Kina lite tidigare och användes först för medicinskt bruk. Under 1200-talet kom krutet till Europa förmedlat av araberna. Seden att använda krutet för fyrverkerier spreds över kontinenten under de följande seklerna. Under 1830-talet kom man i Europa på hur man kunde göra fyrverkerier i olika färger. Under tidigt 1900-tal utvecklades fyrverkeriernas raketteknik till att nå de höjder vi är vana vid idag.

Som underhållningsform är fyrverkerierna en speciell och magnifik upplevelse. Jag talar nu om de publika shower som de professionella fyrverkeriarrangörerna bygger upp. De fyrverkerier som grannen bränner av tillsammans med sina fingrar den 31 december avses icke. Det okynnessmällande som under de senaste två decennierna har drabbat oss i Sverige varje Valborg och hela december har ju lett till försäljningsrestriktioner. Det är en trend inom fler länder. Man vill begränsa den taffliga och osäkra användningen av dessa pjäser hos allmänheten.

 

Ni som lyckades vara med och uppleva Stockholm Water Festival under 1990-talet kommer kanske ihåg festivalens VM i fyrverkeri? Det var avslutningen på varje festivaldag. Från en potonplattform ute på Riddarfjärden sköts det fyrverkerier och stockholmarna och besökarna fick verkligen uppleva tjusningen på nära håll. Det var pyrotekniska lag från olika länder som ”tävlade” om vem som kunde göra det vackraste eller mest spektakulära fyrverkeriet. Snacka om underhållning! Med VM i detta fall menades vattenmästerskapen.

Du som vill uppleva de bästa fyrverkerierna i världen har en del att välja på. I Montreal i Kanada har det årligen sedan 1985 arrangerats mästerskap i fyrverkeri. Under några onsdags- och lördagskvällar i juli-augusti skjuter de bästa lagen i världen av halvtimmeslånga shower. The World Pyro Olympics hålls varje år i Manila på Filippinerna. Där tävlar världens främsta tillverkare av fyrverkerier mot varandra. På lite närmare håll finns det suveräna fyrverkerier. 14 juli i Paris hålls det alltid ett fantastiskt fyrverkeri vid Eiffeltornet. I England firas den 5 november alltid med fyrverkerier. De hinduiska immigranterna till Storbritannien kommer att fira sin ljusfestival, Diwali, den 7 november i år. Så räkna med många fyrverkerier där från Halloween till den 8 november.

Det är kanske inte bara positivt med fyrverkerierna. Många funderar på miljöeffekterna av dessa då de ju sprider krutångor och metallsalter i naturen. Metallerna används för att få fram de olika färgerna i fyrverkerierna. Många människor och djur lider också av de höga smällarna som ofta är en del av fyrverkerierna. Varje år drabbas många personer av skador i samband med smällare och raketer. Eldsvådor är inte ovanligt i samband med skjutande av nyårsraketer jultröja. De flesta av dessa negativa effekter skulle kunna undvikas om det bara var tillåtet för de professionella pyroteknikerna att använda fyrverkerier.

bard