Underhållning online

Underhålling

I dagens samhälle är det lätt att underhålla sig. Barnen kan antingen se på tv, spela datorspel eller spela något spel på en app i mobilen. Förr i tiden var det inte lika lätt. Hur underhöll man sig innan tv:n och telefonen kom? Om vi går tillbaka några år i tiden hamnar vi på 1800-talet. Då kanske ni undrar hur det kommer sig. Det är nämligen för att den första telefonen

uppfanns på 1870-talet. Under just 1800-talet fanns det inte mycket teknik att tillgå. Då fick man underhålla sig på andra sätt.

Barnen kunde leka lekar med varandra eller hjälpa till på familjens gård om de ville. Om familjen hade djur så kunde man ta en ridtur på hästen eller leka med hunden. Barnen roade sig mycket mer utomhus än vad de gör idag. Ungdomar och vuxna kunde också roa sig genom att gå ut och dansa. Affärerna sålde billiga parfymer som man kunde köpa om man ville lukta gott på dansen. När telefonen uppfanns var det inte alla som tyckte det var speciellt underhållande. Från början var endast telefonen till för järnvägen, för att stationerna skulle kunna prata med varandra och varna för eventuella faror. Innan telefonen använde järnvägen sig utav telegrafen som endast bestod av pip-ljud som man fick översätta.

Telefonen kom senare in i varje hushåll för att man skulle kunna prata med släktingar och vänner som bodde långt bort. Senare kom även tv:n att uppfinnas och det kom att bli ett nytt sätt att underhålla sig på. I Sverige hade tv:n bara en enda kanal i början men idag har den fler. Det finns en kanal för alla. Det finns även ett program för alla idag och om vi missar dem kan vi se dem i repris eller på datorn. Dagens människor går inte lika mycket på bio längre för att man kan se nya filmer hemma.

Något som alltid har funnits sedan antikens tid är teatern. Än idag så kan man gå på teater och se olika föreställningar som man kanske har velat se länge. Det finns idag både inomhus- och utomhusteatrar dit man kan ta sig och även beställa mat. Utomhusteatrar är av naturliga skäl endast öppna på sommaren. När datorn kom blev detta ytterligare ett sätt för folk att underhålla sig på. Senare kom även mobiler och iPad. Nu kunde barnen ladda ner spelappar och film-appar som de kan underhålla sig själva med. Visst kan man vara beroende av tekniken idag men när det blir snö på vintern och sol på sommaren kommer barnen ändå ut för att leka och underhålla sig. Böcker är också ett gammalt sätt att underhålla sig på men dagens ungdomar läser alldeles för lite böcker jämfört med vad de borde.

bard