Underhållning för barn

Internet och underhållning

Internet har idag en väldigt stor mängd användningsområden, varav en av de största är underhållning. Vart och vartannat hushåll använder idag streamingtjänster för att se på TV-serier och film, de spelar spel på internet och gör även bruk av en mängd andra tjänster som ger både nytta och rent nöje. Internet används också i hög grad för att göra kundundersökningar och samla in data.

Hos Ungapped kan du skapa snygga webbformulär som du kan använda för att genomföra digitala undersökningar. Webbformulär är bra verktyg för att ta reda på vad målgruppen anser om olika företag, produkter eller tjänster. Enkäterna kan användas oavsett var respondenterna är någonstans, då de kan skicka in svaren med sina datorer och mobiler. Här kan du själv skapa frågeställningar och skapa en snygg design på enkäten.

Streamingtjänster populära

Under förra årets tredje kvartal uppmättes mycket goda siffror för streamingtjänster i Sverige. Konkurrensen tätnar vad gäller hur vi spenderar vår skärmtid. Videostreamingen har ökat kraftigt sedan Netflix först lanserades i Norden år 2012. Numera har mer än hälften av Sveriges hushåll en videostreamingtjänst och de betalar ungefär 222 kronor per månad. Streamingbolag med flest svenska abonnenter är Spotify och Netflix, där den förstnämnda har ökat sina satsningar på poddar för att stå ut bland övriga musiktjänster.

Ljud- och bildbolagen konkurrerar om användarnas tid, men de har olika förutsättningar. Poddar är idag ofta tillgängliga gratis, vilket skapar en begränsad marknad. Denna nisch på marknaden är inte heller lika utvecklad då fler använder digital video än poddar.

Rollspel på distans

Under coronapandemin har många nya medlemmar strömmat till amerikanska nättjänster. En rollspelsgrupp baserad i Härnösand har också genomgått förändringar under pandemin. De använder sig nu av en ”Virtual Table Top” som är en virtuell plats ämnad för rollspel. Det amerikanska onlineverktyget bär namnet ”Roll 20” och hade i början av pandemin stora problem på grund av tillströmningen av nya användare. Spelarna märkte av ökningen när tjänsten hackade och laggade.

En annan liknande tjänst är Fantasy Grounds som är den största plattformen i världen för onlinerollspel, med 280 000 medlemmar. Under 2020 kunde företaget se en ökning på 400 procent av medlemsantalet i jämförelse med samma period föregående år. Fantasy Grounds har i ett mejl till Kulturnytt på Sveriges Radio meddelat att andelen svenska medlemmar är relativt låg, men att den har ökat under pandemin. Företaget menar också att det bara är spelledarna som behöver registrera sig. Detta innebär att spelarantalet i Sverige och världen kan vara mycket större än vad som syns i statistiken.

Hannah Hägglund som är rollspelare och bor i Härnösand anser att det inte är förvånande att nättjänsterna har märkt av en stark tillväxt under pandemin. Hon säger att rollspel är en mycket trevlig hobby, som en sorts workout för fantasin. Plattformarna ger en möjlighet att fortsätta umgås socialt på internet, och ger också användarna möjlighet att prova på rollspel för första gången.

bard